Detská fakultná nemocnica Košice získala od Nadácie U. S. Steel Košice vyše štvrť milióna eur

KOŠICE – Detská fakultná nemocnica Košice je bohatšia o niekoľko moderných prístrojov, ktoré lekárom uľahčia prácu a zvýšia kvalitu vyšetrenia detí. V utorok 10. októbra jej riaditeľ Andrej Koman a prezident U. S. Steel Košice James Edward Bruno slávnostne otvorili zmodernizované pracoviská Oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny a ORL oddelenia v DFN Košice.

nemocnica Detská fakultná nemocnica Košice Foto: Štandard

Za celým projektom modernizácie pracovísk stojí Nadácia U. S. Steel Košice, ktorá od svojho vzniku podporuje verejnoprospešné projekty v zdravotníctve. Spolupráca a spoločné aktivity sa začali už v roku 2003, keď nemocnica dostala prvý dar. Ako pri slávnostnom otvorení uviedol riaditeľ DFN Andrej Koman: „Nadácia U. S. Steel Košice pravidelne a výrazne pomáha už dve desaťročia zlepšovať medicínske a technické predpoklady pre vyššiu kvalitu poskytovania ambulantnej aj ústavnej zdravotnej starostlivosti detským pacientom nielen v celom Košickom kraji. Vždy pristupujeme k sponzorským darom od Nadácie U. S. Steel Košice veľmi zodpovedne a účelne a vážime si empatický prístup zamestnancov U. S. Steel Košice.“

„Som na Slovensku, v Košiciach, päť rokov a teší ma vidieť, ako sa naši zamestnanci zapájajú do komunitných charitatívnych aktivít,“ uviedol i v tejto súvislosti Jim Bruno. „Aj na Slovensku platí to, čo ma učili moji rodičia – určite je lepšie dávať ako prijímať. Dávať tým, ktorí pomoc potrebujú.“

265 000 eur od nadácie putovalo na detské ušno-nosovo-krčné oddelenie, na Oddelenie neonatologickej intenzívnej starostlivosti a na nákup a zabezpečenie pracovných odevov pre zamestnancov. Dary pre ušno-nosovo-krčné oddelenie vo forme dvoch statických mikroskopov v celkovej hodnote 47 160 € a modernej ORL vyšetrovacej jednotky personálu výrazne uľahčia prácu a zvýšia kvalitu vyšetrenia detí. Nová vyšetrovacia jednotka, na ktorú nadácia prispela sumou viac ako 28 000 €, je komplexne vybavená potrebným ORL inštrumentáriom a pomocou integrovanej UV lampy zabezpečí dezinfekciu jednotlivých nástrojov. Navyše obsahuje súpravu na výplach uší a flexibilný HD fibroskop. Ďalší prístroj, ktorý obohatí ORL ambulanciu, je tympanometer zohrávajúci dôležitú úlohu pri vyšetrení detí s poruchou sluchu pred operačnými zákrokmi, pri bolesti ucha, závratoch, zvýšenej citlivosti na hlasité zvuky, aj pri pískaní v ušiach. Posledný darovaný prístroj na tomto oddelení je BERA, ORL prístroj na vyšetrenie sluchu, ktorý  pomáha pri  zavádzaní kochleárnych implantátov u detí. Ročne sa ním vyšetrí približne 200 detí. 

Ďalšiu časť tvorili prístroje pre predčasniatka a novorodencov na Oddelení neonatologickej intenzívnej starostlivosti. Prístroj na celotelovú hypotermiu, monitor cerebrálnych funkcií mozgu EEG, skríner sluchu a 4 RTG ochranné štíty putovali pre pracovisko, kde zachraňujú novorodencov v bezprostrednom ohrození života. Štyri ochranné RTG štíty pomáhajú ochraňovať detičky v inkubátoroch pred ožiarením, ak sa iný malý pacient práve röntgenuje vo vedľajšom inkubátore. A pre základné vyšetrenie sluchu novorodencov darcovia zabezpečili skríner sluchu. Na nákup týchto životne dôležitých prístrojov bolo celkovo z darovaných finančných prostriedkov použitých viac ako 60 000 €. 

Viac ako štvrtinu darovaných  finančných prostriedkov nemocnica použila na nákup a zabezpečenie pracovných odevov pre zamestnancov. „Celý zdravotnícky personál – lekárov, sestry, sanitárov, dokumentátorky, ale aj upratovačky v prevádzke sme vďaka štedrosti Nadácie U. S. Steel Košice mohli nanovo kompletne obliecť do jednotného štýlu pracovných odevov, či už sú to šaty, nohavice alebo košele,“ prezentoval počas otvorenia riaditeľ Andrej Koman.

foto:  Arpád Köteles, DfN Košice